Nová baliareň čerstvých rýb sa otvára
Bidfood Kralupy je najväčší spracovateľ čerstvých chladených a hlboko zmrazených rýb a morských plodov v Česku. Pôvodnú baliareň čerstvých rýb 19. novembra 2020 úplne zničil požiar. Škoda na objekte z roku 2004 dosiahla 230 miliónov a budova musela byť strhnutá.
Už za rekordných 21 dní sa podarilo obnoviť výrobu v náhradných priestoroch a distribúciu čerstvých rýb aspoň s obmedzeným sortimentom. Vo februári 2021 chýbali v ponuke už len živé homáre.
Medzitým sa už rozbehli prípravy stavby novej modernej budovy. Stavať sa začalo v máji 2021. Výroba tu bude zahájená v júli 2022. Prevádzka s plochou 2 500 m² je o 1 000 m² väčšia než tá pôvodná. Priestory umožnia navýšiť výrobu až o 50 %, pričom sú úspornejšie.
Pri výstavbe sme kládli dôraz na ekologickosť a bezpečnosť objektu. Je tu led osvetlenie, samozhasínanie a najmodernejší protipožiarny systém. Zároveň sme investovali do väčšej automatizácie výroby a najmodernejších strojov.
Predrag Bilič | riaditeľ spoločnosti Bidfood Kralupy
Investícia do budovy vrátane technológií a strojov sa vyšplhala na 400 miliónov Kč. V objekte nechýbajú nové šatne, sociálne zázemie pre zamestnancov, sklad obalov či priestory údržby.
Nová prevádzka čerstvých rýb má kapacitu 300 ton rýb mesačne. Sortiment zahŕňa 40 druhov sladkovodných a morských rýb. 90 % z nich pochádza zo zahraničia, 10 % z Česka. Predajnosti dominuje losos, ale stále častejšie sa na jedálničku reštaurácií a domácností objavujú aj ďalšie ryby. K nim patrí pstruh dúhový, zubáč, tuniak, treska tmavá či obyčajná, pražma kráľovská a morský vlk.
Novinky od požiaru po otvorenie novej prevádzky čerstvých rýb:
- 21. 6. 2022 Nová baliareň čerstvých rýb sa otvára
- 14. 6. 2021 Čerstvé ryby – nové stroje a nový design
- 14. 4. 2021 Čerstvé ryby – reštart prevádzky
- 20. 11. 2020 Aj po požiari stojíme pevnými nohami na zemi