Najobľúbenejšie STREDOMORSKÉ RYBY
Včera v mori, zajtra na tanieri
-
Pražma zlatá a morský vlk sú najznámejšie a najobľúbenejšie ryby Stredomoria.
-
Tie naše sú chované v Jadranskom mori, ktorého teplota je o niečo nižšia ako teplota mora v Turecku, Grécku alebo Španielsku, kde sa pražma aj morský vlk chová tiež.
-
V Chorvátsku tak ryby rastú o niečo dlhšie, preto je ich svalovina oveľa pevnejšia ako napríklad tých tureckých.
-
Pražma zlatá aj morský vlk rastie do 300-400 g zhruba 20 mesiacov.
-
Výhodou Chorvátska je aj veľmi rýchla logistika a tak sa ryba dostane k nám na sklad do 24 hodín od vylovenia, čo z Grécka alebo Turecka nie je nikdy možné.
Morský vlk
Chuťovo patrí morský vlk k jemnejším rybám, ako je napríklad losos, avšak štruktúra mäsa je pevná, Výhodou je menší počet kostí, ktoré sú navyše jemné. Pred akoukoľvek tepelnou prípravou sa musí z vlka odstrániť šupinatý povrch a plutvy. Morský vlk je vhodný na grilovanie, pečenie, opekanie, dusenie, pošírovanie alebo smaženie. Celé ryby sa plnia listami byliniek, estragónom, pažítkou, dužinou limetiek alebo ochutenými rozmixovanými zemiakmi, slaninou a bravčovým mletým mäsom. Chuťovo vynikne v spojení s citrusovými plodmi – citrónom, limetkou, pomarančom. Kombinujte s olivovým olejom, maslom alebo bielym vínom. Zaujímavú kombináciu tvoria aj s kaparami a artičokami.
Pražma zlatá
Najčastejšie sa pripravuje smažením, pečením, dusením, grilovaním. Menej vhodné je pošírovanie alebo varenie, pretože dlhšou tepelnou prípravou stráca Pražma svoju prirodzenú šťavnatosť. Menšie ryby sa môžu piecť, smažiť či grilovať v celosti, väčšie ryby je lepšie naporciovať na filety, až potom grilovať, dusiť či smažiť. Marinuje sa v citrónovej, limetkovej šťave alebo v bielom víne. Z byliniek je najvhodnejší rozmarín, kôpor, tymian, koriander.
Pri grilovaní sa každá strana opeká približne 5 až 7 minút, záleží
na veľkosti celej ryby alebo samotnej filety.