Mrazená zelenina a ovocie: Výhody, využitie a tipy na správne rozmrazovanie
![minestrone polievka s hráškom](/sites/default/files/styles/perex/public/novinky/2025/01/3x2_web-1024x683.png?itok=dAebGl9S)
Zachovanie živín
Väčšina mrazeného ovocia a zeleniny je zbieraná na vrchole svojej zrelosti, vďaka čomu stihne nadobudnúť vysoké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov v porovnaní s čerstvými produktmi, ktoré v čase zberu nebývajú vždy dozreté.
Zozbierané plody určené na zmrazenie sa následne umyjú, očistia a šokovo zmrazia v priebehu niekoľkých hodín. Mráz je prirodzeným konzervantom a zabraňuje šíreniu mikroorganizmov, ktoré sa môžu v priaznivých podmienkach šíriť. Skladovanie potravín v mrazničke je preto nie len praktickejšie ale aj bezpečnejšie.
Pohodlie a minimálny odpad
Využitie mrazenej zeleniny a ovocia šetrí čas a znižuje množstvo odpadu. Pri čistení čerstvej zeleniny môže vzniknúť až 35 % odpadu, zatiaľ čo mrazené produkty sú už pripravené na okamžité použitie.
Ich všestrannosť oceníte pri varení polievok, omáčok, rizota či ako prílohy k hlavným jedlám. Mrazené ovocie je zas ideálne na prípravu smoothies, dezertov alebo na obohatenie raňajok.
![recept kotleta a zámocká zmes](/sites/default/files/obrazky/2025/01/kotleta-zamocka-zmes-recept-01.png)
Šetria vašu peňaženku
Jednou z kľúčových výhod mrazených produktov je ich dlhá trvanlivosť, ktorá výrazne prispieva k minimalizácii plytvania potravinami. Na rozdiel od čerstvých plodín, ktoré sa môžu rýchlo pokaziť, mrazené ovocie a zelenina vydržia celé mesiace bez straty kvality. Týmto spôsobom šetríte nielen planétu, ale aj svoju peňaženku, pretože ich cena je často nižšia než u sezónneho čerstvého ovocia a zeleniny.
Ako správne rozmraziť zeleninu a ovocie
Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale.
Mrazené ovocie je ideálne na konzumáciu v zmrazenom stave. Ak ho necháte rozmraziť pri izbovej teplote, chuť zostane nezmenená, no utrpí tým jeho štruktúra. Preto je vhodné na pečenie, prípravu džemov či miešaných nápojov, kde tvar nie je dôležitý. Pri pečení ho netreba vopred rozmrazovať.
Mrazenú zeleninu najlepšie pripravíte pridaním priamo do vriacej vody. V mikrovlnnej rúre ju zohrievajte s trochou vody, kým nezmäkne. Na panvici ju môžete rovno smažiť bez predchádzajúceho rozmrazovania.
Aktuálny sortiment nájdete na mojBidfood.sk: