Lokše na 33 spôsobov
Od východného Slovenska po južnú Moravu sa lokše robia zo zemiakov, múky a soli. Rovnako ako hlboko mrazené lokše, ktoré obsahujú 75 % zemiakov a žiadne konzervanty ani iné látky. Niekde napríklad pridávajú aj vajíčko.
Jednoducho, napríklad aj v stánku
Po upečení na suchej platni, dnes na panvici bez tuku, sa potierajú najlepšie husacím alebo kačacím tukom. Tanier s lokšami je dobré prikryť, aby placky zmäkli a prevoňali. Zmrazené lokše necháme povoliť, oddelíme ich od seba a ohrejeme cca jednu minútu v mikrovlnnej rúre alebo na panvici. Môžeme ich konzumovať aj studené.
K dispozícii na mojBidfood.sk:
- 335415 Zemiakové lokše 60 g
Od najjednoduchších tipov
po svätomartinskú hus
Kto je netrpezlivý, je lokše len tak na sucho. Alebo ich aspoň potrie rozpusteným maslom a soľou. Niektorí si lokše vychutnávajú s kyslou smotanou.
Tak ako zemiakové placky sú vynikajúce potreté tukom a cesnakom so soľou. Alebo zmesou rozmixovaných oškvarkov, tuku, cibuľky a cesnaku.
Lokše s tukom sa hodia aj k polievkam, napríklad k sladkokyslým strukovinovým.
Lokše sa dajú potrieť aj tvarohovou nátierkou alebo bryndzou a posypať pažítkou a zložiť na štvrtiny alebo zrolovať. Lokše je možné taktiež natrhať a nateplo zmiešať s tvarohom a mliekom.
Lokše sa môžu plniť kvasenou kapustou. Či už samostatne alebo so slaninou, klobásou alebo údeným mäsom.
Lokše sa taktiež plnia mletým mäsom. Obľúbené sú aj lokše plnené husacími, kačacími, kuracími alebo bravčovými pečeňami. Zaujímavú verziu tvorí zmes bravčovej pečene, hlivy ustricovej a zeleniny dochutenej rascou, korením a kečupom.
Mnohí zastávajú názor, že k pečenej husi alebo kačici s dusenou červenou kapustou nepatrí iná príloha len lokše.
Lokše nasladko
Najjednoduchšie je lokše natrieť roztopeným maslom a posypať práškovým cukrom. Alebo k cukru pridať mletý mak a zvinúť.
So zemiakovými plackami a tukom výborne vynikne aj slivkový lekvár. Niektorí lekvár posypú ešte škoricou a pokvapkajú rumom.
Najobľúbenejšou sladkou klasikou sú lokše omastené tukom, plnené slivkovým lekvárom, mletým makom, cukrom a potom zatočené. Existuje tiež verzia s lekvárom vo vnútri a zmesou maku a cukru na vrchu. Iní si obľúbili ako náplň rôzne druhy ovocia, džemy alebo nutelu. Lokše sa dajú plniť aj kyslou smotanou so škoricovým cukrom, mletými vlašskými orechmi s práškovým cukrom alebo tvarohom a vanilkou.