Hviezdy zdravej výživy 3
21. 11. 2017
Bidfood distribuuje radu tzv. superpotravín alebo výrobkov z nich. Tieto prírodné potraviny majú nezvyčajne vysoký obsah vitamínov, minerálov a špecifických látok. Vďaka tomu mimoriadne pozitívne pôsobia na ľudský organizmus. V dnešnom dieli si predstavíme zázračné zrná: obilniny a strukoviny.
Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 05.
611072 Jačmenné krúpy veľ. 7 / 611071 Jačmenné krúpy veľ. 10
611622 Pšeno 4 x 500 g
611251 Šosovica čierna Beluga 4 x 500 g
611072 Jačmenné krúpy veľ. 7 / 611071 Jačmenné krúpy veľ. 10
611622 Pšeno 4 x 500 g
611251 Šosovica čierna Beluga 4 x 500 g
Jačmenné krúpy
-
Jačmenné krúpy predstavujú zdravú stravu na dosah ruky.
-
Vďaka veľkému množstvu výživných látok a výbornej chuti sa jačmenné krúpy stávajú stále obľúbenejšou súčasťou jedálneho lístka ľudí, ktorí si zakladajú na zdravom stravovaní.
-
Sú ľahko stráviteľné a majú mnohostranné použitie: vyskúšajte kašu uvarenú z krúpov, pridajte ich do polievok, prívarkov, šalátov, kombinujte ich so zeleninou alebo ich použite ako prílohu k jedlu.
Pšeno
- Pšeno je proso bez šupiek.
- Malé žlté guľôčky si kvôli veľkej podobe mnohí zamieňajú s kuskusom. Ide však o vzácnu obilninu, ktorá je ako jediná zásaditá, a preto neprekysľuje organizmus. Navyše slúži aj ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov.
- Pšeno je nielen bezlepkové, ale aj ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné. Obsahuje veľa železa, kremíka, aj vitamíny skupiny B. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.
- Tieto malé žlté, sladkasté guľôčky pochádzajú z Číny, odkiaľ pšeno aj pochádza.
- Príprava: Pšeno vložte do sitka a trikrát prepláchnite vriacou vodou. Následne prepláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a uvarte v jeden a pol násobku osolenej vody alebo v mlieku. Varením sa jeho objem viacnásobne zväčší. Netreba ho variť dlho, stačí na to približne 15 minút.
- Pripraviť z neho môžete napr.: kašu – na varenie použite 3 diely vody a 1 diel pšena. Počas varenia doň pridajte bylinky a koreniny podľa chuti, podávajte so zeleninou, rizoto – uvarené pšeno, podobne ako ryžu zmiešajte s ľubovoľnou zeleninou, mäsom, hubami, resp. s tým, čo bežne dávate do rizota, sladké raňajky – do uvareného pšena nalejte čokoládu a pridajte ovocie, orechy, či marmeládu, prílohu k mäsovým pokrmom – pšeno môžete podávať ako prílohu všade tam, kde ako prílohu podávate ryžu, nákyp – zapečte ho tak, ako ryžový nákyp s ovocím a inými ingredienciami podľa vlastnej chuti, použite ho ako závarku – do polievok, omáčok, nátierok, ale dá sa použiť aj do koláčov, či dezertov.
Čierna šošovica beluga
- Beluga šošovica je druh drobnej, čierno sa lesknúcej šošovice, ktorá sa podobá na kaviár a častokrát sa tak aj nazýva – „rastlinný kaviár“.
- Charakteristická je veľmi príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany či orechy.
- Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, jej šupka nepraská, pričom ju nie je potrebné namáčať.
- Jej zemitejšia chuť sa výborne hodí do šalátov, do rôznych plniek a polievok, ale zároveň je aj veľmi vhodná ako príloha k rôznym rybám či hydine.