Halibut atlantický z Nórska
24. 10. 2016
Jemné aromatické mäso halibuta sa vyznačuje vyšším obsahom bielkovín a veľmi nízkym obsahom tuku. Ochutnajte túto gastronomickú pochúťku, ktorú Vám prinášame z Nórska.
Ako prvý sa objavil halibut atlantický (Hippoglossus hippoglossus) z Nórska, ktorý je najväčším zástupcom platesotvarých rýb. Obýva chladné vody severozápadného Atlantiku od Biskajského zálivu po celé pobrežie Nórska, Špicberky, Grónsko a areál jeho výskytu zahrnuje aj vody Newfoundlandu v Kanade.
Dorásť dokáže až do dĺžky 3,5 metra, vážiť cez 400 kg a dožiť sa až 60 rokov. Na lov halibuta sa musia rybárske lode plaviť väčšinou ďaleko. Na mori strávi aj niekoľko dní a preto niekedy nie sú ulovené ryby pri návrate do prístavu v najlepšej kondícii.
Preto Bidfood uprednostnil halibuty atlantické chované nórskymi rybármi v limitovaných objemoch na farmách v oblasti Averøy v strednej časti Nórska. Vďaka tomu má Bidfood kontrolu nad dátumom výlovu a tým istotu, že ryby budú vo výbornej kondícii. Hmotnosť ponúkaných halibutov s hlavou sa pohybuje v rozmedzí 5 až 7 kg.
Z čerstvého surového halibuta môžete pripraviť fantastické sushi. Samozrejme sa hodí aj ku všetkým bežným kuchárskym úpravám. Jeho jemné biele mäso má iba okolo 3 g tuku a 20 g bielkovín na 100 g.