4Fourfest 2022
V utorok 10.5.2022 sme sa ako jeden z partnerov zúčastnili medzinárodnej súťaže odborných zručností 4FOURFEST, ktorú v Rimavskej Sobote organizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb. Zúčastnilo sa jej 31 škôl a viac ako 140 účastníkov. Súťaž začínala skoro ráno. Prvé družstvá začínali variť svoje pokrmy už o 7:00.
Súťažná téma
Téma súťaže bola jar – obdobie farieb a vôní. Úlohou bolo pripraviť 2 porcie jedla z ryby. Bidfood poskytol hlavnú surovinu – pstruha. Zvyšné suroviny na prípravu si musel zabezpečiť každý účastník sám. Úloha bola zostavená v snahe vytvoriť cenovo dostupný pokrm a prispieť k správnemu technologickému spracovaniu mäsa. Priebeh súťaže sledovala odborná porota, ktorá následne prichystané pokrmy i hodnotila. Zastúpenie v porote mal i Bidfood a zloženie bolo nasledovné:
- Marek Madzík – šéfkuchár Bidfood Slovakia s.r.o.
- Richard Cisár – predseda poroty, šéfkuchár hotela Dixon v Banskej bystrici a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov
- Ivan Vozár – manažér národného tímu kuchárov a cukrárov
- Daniel Melicherik – predseda Bratislavského klubu SZKC
- Markéta Hrubešová – čestný hosť, úspešná česká herečka a kuchárka
Pravidlá súťaže
Čas na prípravu pokrmu bol 60 minút. Každý účastník mal k dispozícii vlastný manipulačný priestor pre prípravu inventára či naváženie surovín. Po ukončení súťažnej úlohy mal súťažiaci maximálne 5 minút na upratanie pódiového pracoviska, nakoľko postupne prichádzali ďalší mladí kuchári.