Šťavnatý bravčový steak? Prečo nie?
Vďaka krehkosti, šťavnatosti a vynikajúcej chuti je mäso plemena Duroc považované za jedno z najkvalitnejších. Mäso sa vyznačuje vysokým podielom vnútrosvalového tuku - mramorovaním.
Ošípané plemena Duroc boli vyšľachtené v Amerike v prvej polovici 19. storočia z plemien pochádzajúcich z oblastí New Jersey a New York. Jedná sa o jediné plemeno, ktoré je v otcovskej línii povolené krížiť s iberijskými ošípanými. Chová sa síce aj v Európe vrátane ČR, ale vo veľkom sa nespracováva.
Bravčové mäso Duroc, ktoré dodáva Bidfood, pochádza zo Španielska z provincie La Rioja. Tunajší chov sa špecializuje na ošípané Duroc. Farmy tu zvieratám zaisťujú prirodzené životné prostredie, prírodnú výživu a perfektnú kontrolu nad chovom od malých prasiatok až po dospelé jedince.
Aktuálny sortiment vyhľadáte na mojBidfood.sk pod heslom:
Bravčové steakové rezy
Steakové rezy dodáva Bidfood v kuchynskej úprave, jednotlivo balené vo vákuu s etiketou Duroc a veterinárnym číslom.
Šetrná príprava pokrmu
Výnimočnosť tohto mäsa spočíva v plemene Duroc a vhodnej úprave. Prirodzená šťavnatosť a krehkosť mäsa by sa mala maximálne preniesť do servírovaného pokrmu. Preto sú najvhodnejšími úpravami pomalé pečenie alebo grilovanie.
Klasické pečenie sa neodporúča z dôvodu straty pridanej hodnoty mäsa Duroc. Získalo by sa síce kvalitné pečené bravčové mäso, ale výsledný pokrm by bol porovnateľný s obyčajným bravčovým.
Príprava bravčového steaku
Vlastnosti tohto druhu bravčového mäsa umožňujú steakovou úpravu, ktorá pri bežne dostupnej kvalite bravčového nie je vhodná. Tip na prípravu:
- Plátok o hmotnosti cca 250 g osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
- Mäso sprudka zatiahneme na rozpálenej panvici a to zo všetkých strán.
- Po dôkladnom zatiahnutí pečieme pri teplote 160 až 180 °C cca 8 až 10 minút.
- Mäso dáme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať na teplom mieste 8 až 10 minút. Potom môžeme servírovať.