Začnite deň raňajkami...
Každý, kto sa ubytuje v hoteli alebo penzióne sa teší na to, čo pri raňajkách ochutná. Pre mnohých z nás nie sú raňajky len štartom do nového dňa, ale i rituálom.
Zaujímavé a chutné raňajky sú pre Váš podnik tou najlepšou vizitkou a reklamou. Nielenže sa k Vám spokojný hosť rád vráti, ale odporučí Vás i svojim známym a príbuzným.
Aké raňajky ponúknuť hosťom?
Raňajky rozdeľujeme na niekoľko základných skupín. Presný návod na prípravu, či zloženie raňajok nie je pevne daný. Napriek tomu môžeme povedať, že pre zostavovanie raňajkového menu existujú medzinárodne ustálené predlohy, ktoré si každý prevádzkovateľ upravuje podľa svojich možností a zvyklostí. Raňajky určite prispôsobujete nielen veľkosti Vášho hotela či penziónu, ale taktiež národnostnému zloženiu klientov, či ročnému obdobiu (čerstvé ovocie a zelenina).
Zvyčajne sa používa toto poradie pokrmov a nápojov:
1) ovocné a zeleninové výrobky, šťavy, ovocie, kompóty, zelenina, šaláty
2) obilninové kaše a výrobky
3) pokrmy z vajec (varené, miešané, omelety)
4) studené pokrmy (údené výrobky, ryby, syry, špeciality)
5) teplé pokrmy
6) raňajkové prílohy (maslo, džemy, rôsoly, med, mliečne výrobky, mlieko, jogurty)
7) pečivo, chlieb, jemné tukové pečivo
8) teplé nápoje a prílohy k teplým nápojom
9) studené nápoje nealko aj alko, šumivé víno, koňak
Kontinentálne raňajky
Menšie a ľahšie raňajky než anglické. Sú zložené predovšetkým
zo studených pokrmov: slané i sladké pečivo, koláče, marmelády,
maslo, saláma, šunka, syr, jogurt, cereálie a na pitie čaj, káva a džús.
Anglické raňajky
Obvykle sú tieto raňajky teplé a oveľa výdatnejšie než raňajky kontinentálne. Najčastejšie sa pri anglických raňajkách podávajú vajcia, ham and eggs, opekaná slaninka, klobásky, toasty, fazuľa a na pitie sa podáva opäť čaj (s mliekom), káva a džús.
NÁŠ TIP! Gurmánske vajcia Coronet
- Výrobok obsahuje 92 % vajec, 35 % smotany, tuku, mlieko, soľ, korenie (čierne korenie, muškátový oriešok, bazalka, majoránka).
- 1 kg tekutých miešaných vajíčok zodpovedá cca 18 vajíčkam veľkosti M.
- Z jedného kg je možné pripraviť 10 - 12 porcií.
- Vďaka obsahu smotany a mlieka sa zmes pri servírovaní nevysušuje a pri samotnej príprave mierne zväčšuje svoj objem.