Tuniak prvotriednej kvality
Tuniak žltoplutvý patrí k najvýznamnejším rybám v rybom hospodárstve a je veľmi obľúbený v gastronómii po celom svete. Má však aj množstvo pozitívnych účinkov na ľudký organizmus.Tuniak obsahuje veľa omega-3 mastných kyslín, vďaka čomu má prospešné účinky na zdravie.
Ako sa k nám tuniak dostane?
Rybárske lode nášho dodávateľa, ktorý sa zaoberá lovom tuniaka strávi na mori pri love maximálne jeden deň, ide o tzv. „day boats“. Lode sa čo najrýchlejšie vracajú so svojimi úlovkami naspäť na pevninu, kde dochádza k okamžitému spracovaniu. U všetkých rýb sa testuje kvalita mäsa špeciálnou kovovou trubičkou nazývanou „sashibo“, ktorá vyreže malú časť mäsa cca 10 cm za žiabrami a podľa farby mäsa, množstva tuku a štruktúry svaloviny sa určí následná kvalita ryby. Teplota v jadre svaloviny po celú dobu spracovania nesmie presiahnuť 2°C a po zabalení filiet do vákua a hygienického papiera nasleduje prevoz na letisko a letecký transport do Európy.
Sashimi AA kvalita je predovšetkým vhodná sa surovú úpravu (sushi, sashimi, tataki), ale hodí sa taktiež aj na steakovú úpravu či na prípravu tataráku alebo carpaccia.
Filety z tuniaka sa označujú 3 stupňami kvality:
- A regular - menej výrazná farba, trochu mäkšia svalovina, napriek tomu veľmi dobre použiteľný na steakovú úpravu
- AA sashimi - výraznejšia farba, pevnejšia štruktúra svaloviny, vhodné na steakovú úpravu, ale taktiež na sashimi, sushi, tataki, teda na surovú úpravu
- AAA super sashimi - najvyššia kvalita, ktorá sa dostane do Európy, pevná svalovina a červená farba mäsa
Tuniak