Tomáš Krátký: Divina patrí do každého menu
Kuchárčina nie je profesia, je to umenie. S poľutovaním musím konštatovať, že len krátkodobé, ale zase podstatne častejšie nakupované. Tak si toho vážme, varme a tvorme!
Tomáš Krátký | Gastro Team Bidfood
Pán Tomáš Krátký má za sebou veľké skúsenosti z reštaurácií najzvučnejších mien. Ako jediný československý kuchár pracoval u Paula Bocusa – šéfkuchára storočia, držiteľa troch michelinských hviezd a zakladateľa La nouvelle cuisine – v reštaurácii l'Auberge du Pont de Collonges neďaleko Lyonu.
V štokholmskom hoteli Hilton viac ako tri mesiace pripravoval denné ponuky, než si ho všimol vtedajší švédsky predseda vlády Olof Palme a vyžiadal si Tomáša Krátkého, aby varil pre neho. Prácu pre Olofa Palmeho, pre ktorého pripravoval taktiež divinu, predčasne ukončila Palmeho tragická smrť v roku 1986.
Tomáš Krátký je v ČR jedným z piatich držiteľov titulu Chef des Chefs. Desať rokov pôsobil ako executive chef v pražkom hoteli InterContinental. Venuje sa tiež publikovaniu, vychovávaniu a zasväcovaniu mladých kolegov do kuchárskeho umenia. Vo Švajčiarku vedie kulinárske kurzy tradičnej francúzskej kuchyne aj pre držiteľov michelinských hviezd. V južnej a strednej Amerike učí škandinávsku, stredoeurópsku a regionálnu taliansku kuchyňu.
Akú kuchyňu máte najradšej?
Medzi moje najobľúbenejšie kuchyne patrí klasická francúzska kuchyňa postavená na základoch vypracovaných v priebehu niekoľkých storočí. Tieto základy sú zákon! Ale i nouvelle cuisine, moderná francúzska kuchyňa, na ktorej obdivujem precíznosť a kreativitu.
Na regionálnej talianskej kuchyni milujem ľudovosť, jednoduchosť a hlavne suroviny – zo záhradky priamo na tanier.
A Škandinávia je niečo úžasné. Kombinácia soli a cukru, bylín. Do toho ryby, krevety, divina a napríklad aj krv. A to ich pečivo! Verím, že svet objaví tajomstvá pravej škandinávskej kuchyne.
Prečo ste si vybral divinu Petron?
Divina je krásna surovina. Dnes už nie je len sezónnou záležitosťou, ale hodí sa do menu po celý rok rovnako, ako je ozdobou každej dennej ponuky.
Divina Petron je maximálne zdravotne preverená a perfektne opracovaná. Vďaka tomu odpadá práca s čistením a búraním a s tým spojená nutnosť mať špeciálne priestory.
V súčasnosti si môžete celoročne objednať len tie časti zvieraťa, ktoré potrebujete na menu a nemusíte spracovávať celé zvieratá. Zvlášť kúpite chrbát, stehno (rozobrané na jednotlivé svaly), plece, orez na paštétu a kosti na vývar. Z diviny Petron vyrobím tatársky biftek alebo ju prepečiem len na rare alebo medium rare a som kľudný, že hosťom podávam to najlepšie mäso!
Aktuálny sortiment nájdete na mojBidfood.sk pod značkou: